Ontvang direct 5% korting op je eerste aankoop, schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief  ≫ Inschrijven

De Noorse Opera in Oslo

» Naar de shop

Vanwege onze voorliefde voor Australie zijn we natuurlijk een grote fan van het Sydney Opera House. Al surfend op het web kwamen we ineens het Noorse Opera House in Oslo tegen. Helemaal niet minder mooi! Shame on us dat wij niet van haar bestaan afwisten. Wellicht zijn jullie al drie keer naar dit bijzondere stukje architectuur geweest voor inspiratie. Maar voor het geval dit niet zo is, volgt hier een kleine fotosessie en wat achtergrondinformatie.

Noorse Opera in Oslo

Het besluit tot de bouw van dit enorme gebouw werd genomen in 1999, door de Noorse regering, in het kader van stedelijke herontwikkeling. De lokatie is Bjorvika, direct aan de waterlijn van een fjord. De bedoeling was dat het een echt nationaal monument voor de kunst zou moeten worden.

In 2003 begon de bouw en de afronding vond plaats in 2008. Het architectenbureau Snohetta AS werd ingehuurd voor het project. Op de foto’s is wel te zien wat een uitdaging het was dit Opera House te bouwen, rekening houdend met de grote nabijheid van het water. Het geheel heeft een indrukwekkende 420 miljoen pond gekost. Een statement is het zeker en het was dan ook winnaar van de Mies van der Rohe Award voor hedendaagse architectuur in 2009.

Noorse Opera in OsloNoorse Opera in Oslo

Nog wat kleine weetjes: Het Opera Huis heeft circa 1000 kamers en er werken meer dan 600 mensen! Verder was het Opera House de eerste grote transformatie van Oslo, maar in 2010 wordt de bouw gestart van een tunnel onder het fjord. Dit om de circulatie van het drukke verkeer rondom het opera huis te verbeteren.

We zouden veel meer details kunnen geven van dit bijzondere gebouw, maar eigenlijk spreken de foto’s voor zich. En de volgende keer dat wij in de buurt zijn, willen we zeker een kaartje bemachtigen voor een mooie dans- of muziekvoorstelling. Wel graag een plekje op één van de mooie orange stoelen!

Noorse Opera in OsloNoorse Opera in OsloNoorse Opera in OsloNoorse Opera in OsloNoorse Opera in OsloNoorse Opera in OsloNoorse Opera in OsloNoorse Opera in OsloNoorse Opera in OsloNoorse Opera in Oslo

Bron: Furniturestoreblog

Ook leuk om te lezen