Winnaars 2009 Wereld Architectuur Festival Barcelona

» Naar de shop

Vorige week discussieerden, leerden, en gaven vakmensen awards voor excellente ontwerpen en afgeronde architectuurprojecten, tijdens het 2009 World Architecture Festival in Barcelona. De thema´s waren dit jaar: ´hoe meer te bereiken met minder´, de relatie tussen stad & architectuur, met klimaatverandering en duurzaamheid. De winnaars zijn bekend gemaakt en we willen jullie deze vier gerealiseerde projecten die eruit springen vanwege hun milieuvriendelijkheid en duurzaam design, niet onthouden.

Het restaurant Tusen, dat je kunt vinden in Ramundberget, Zweden, is onze favoriet. Het is gebouwd vlakbij een ski resort in de Helags en Skars bergen en gemaakt van lokale berkenblokken. De Stockholmse Murman Arkitekter, ontwierp dit ronde en uitermate stabiele restaurant dat de harde condities van de Zweedse winters met gemak kan doorstaan. Dit restaurant won in de categorie ´vakanties´. Echt iets voor de kerst!

Mapungubwe Interpretation Centre, Zuid Afrika

Designer Peter Rich Architects ontwierp dit Mapungubwe Interpretation Centre in Zuid Afrika. Het project won in de categorie ´cultuur´. Het culturele centrum is te vinden bij de kruising van twee rivieren en is gebouwd om de geschiedenis van regio te behouden en om educatie over locale ecologie te kunnen geven. De lokale bevolking werd getraind om de speciale bakstenen van dit gebouw te produceren. Zij zullen deze geleerde technieken ook gaan toepassen in hun eigen dorpen.

Pearl Academy of Fashion Jaipur India

De Pearl Academy of Fashion, gebouwd in Jaipur, India is ontworpen door Morphogenesis. Het maakt gebruik van traditionele koelingsmethodes om zo een hoge energiezuinigheid te creëren. Naast twee passieve koelingsmethodes worden ook lokale stenen en tegels gebruikt in dit fantastische project. Het won de categorie ´Educatie´, niet alleen vanwege de energiezuinigheid, maar ook vanwege haar vorm en functionaliteit.

Unileverhaus Hamburg

Het Unileverhaus won in de categorie ´kantoor´. De grote focus op duurzaamheid, gezonde omgeving en energiezuinigheid draagt bij aan Unilever´s missie. Het gebouw is gesitueerd bij de Hamburgse haven. Extra aandacht is uitgegaan naar het reduceren van geluidsniveau´s en het beschermen van het gebouw tegen de koude zeelucht met een hoog efficiënte warmte systeem en een ETFE membraan. Zeer ingenieus!

Bron: inhabitat

Ook leuk om te lezen