Veel meer dan een mooi ‘speelkleed’

» Naar de shop

Op de Dutch Design Days in Eindhoven ben ik ontzettend veel mooie, bijzondere projecten en producten tegengekomen. Het afstudeerproject ‘Aai-en’ van Anke Verstappen (1988) is mij – van álles wat ik heb gezien – het meest bijgebleven. Het is een project dat letterlijk en figuurlijk raakt.

Textiel; daar kun je toch blij van worden?

Mooie stoffen, mooie structuren.. Textiel is sowieso wel mijn ding; ik kan daar ontzettend blij van worden! Toen ik dit prachtige ‘speelkleed’ van Anke Verstappen zag was ik alleen al verkocht door het zien van deze mooie combinatie van stoffen en structuren.

Anke Verstappen Aai-en kleed foto Gimmii

Maar er is meer..

De benaming ‘speelkleed’ doet echt af aan wat het product in werkelijkheid inhoudt. Want het is veel meer dan dat..  Anke Verstappen studeerde aan de Design Academy Eindhoven af aan: ‘Man and Mobility’. Voor deze bachelor ontwierp ze dit bijzondere speelkleed Aai-en. Het is ontworpen voor kinderen die blind worden geboren. Deze kinderen lopen vaak een achterstand op ten opzichte van ziende kinderen. Zo’n achterstand kan maar liefst oplopen tot 2,5 jaar.

 Aai-en speelkleed

Anke Verstappen kwam er in haar onderzoek achter dat het voelen van verschillende stoffen, structuren en al die verschillende contrasten voor blinde kinderen heel belangrijk is. Dit zal bijdragen aan de oriëntatie, mobiliteit en tast van het kind. De achterstand zal hierdoor verminderen. Anke heeft het Aai-en speelkleed ontwikkeld voor kinderen tussen de 0 -3 jaar.

Afstudeerproject Aai-en Anke Verstappen-foto Gimmii
Aai-en speelkleed Anke Verstappen Graduation show DAE foto Gimmii
Aai-en-speelkleed-Anke-Verstappen-DDW-foto-Gimmii

Foto 1: Wouter Kooken Photography, andere foto’s Lisette Koster, Gimmii

Ook leuk om te lezen