5% korting op je eerste bestelling, schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief  ≫ Inschrijven

Driehoeksschaakspel van Siba Sahabi

» Naar de shop

Ik kende Siba Sahabi natuurlijk van haar prachtige Sherazade lampen, maar sprak haar recentelijk weer uitgebreid op  een party van Lensvelt. Vol enthousiasme deelde ze Al-Andalus, haar nieuwe driehoeksschaakspel met mij.

Al-Andalus schaakspel

Met het schaakspel Al-Andalus, dat is geïnspireerd op Moorse geometrische patronen, refereert Siba Sahabi naar de buitengewone geschiedenis van het spel dat zich heeft ontwikkeld door Oosterse en Westerse invloeden. Schaken is één van de populairste spelen op aarde en één van de oudste bordspelen. Het woord schaken komt van het Persische woord ‘shah’ dat koning betekent. Hoewel er weinig bekend is over de vroege geschiedenis van het spel, gelooft men toch dat het zijn oorsprong kent in India (280-550). Het schaakspel verspreidde zich toen via het Midden Oosten door Europa in de 11de eeuw, o.a. door het culturele Moslim domein in Spanje en Portugal (Al-Andalus’ 711-1492).

al_andalus_by_siba_sahabi_photography_by_Arjan_Benning_3 - Gimmii

Koningin is koning

De huidige vorm van schaken is ontwikkeld in Spanje in de 16e eeuw, toen de koningin de meest machtige pion werd; met de mogelijkheid om elk aantal stappen verticaal, horizontaal of diagonaal te maken. De komst van de koningin gaf het spel een enorme populariteit.

Inspiratie uit Andalusische architectuur

In 1971 vond Robert Zubrink een nieuwe variant van het spel uit die met drie partijen gespeeld kan worden. Siba Sahabi ontwikkelde haar geometrische design voor dit zogenaamde ‘Trichess’, waarbij ze haar inspiratie haalde uit Moorse patronen gevonden in Andalusische architectuur. Laat ik nou net 2,5 gewoond hebben in het Zuid Spaanse Andalusië… De 48 stukken van het spel bestaan uit een mix van hars en krijt en hebben het uiterlijk van steen. Het ‘oversized’ schaakspel is 120 x 140 cm en bevat een magnetisch systeem, zodat het aan de muur kan hangen.

Siba Sahabi tijdens DDW

Tijdens de DDW in Eindhoven presenteerde Siba Sahabi naast het schaakspel een film door haarzelf gemaakt in samenwerking met Arjan Benning (cinematography), Gerben Kruk (editing), Rutger Zuydervelt (music) and Anne de Grijff (fashion design). De korte film brengt historisch schilderijen tot leven waar schaakspelers werden geportretteerd met hun bordspel aan de achtermuur.

Al-Andalus film

Verscheidene middeleeuwse schilderijen tonen aan dat dit intellectuele spel niet gereserveerd was voor alleen mannen, maar dat vrouwen ook speelden. Het was een populair tijdverdrijf binnen alle sociale klassen. In de korte film representeren de drie acteurs (Nabila Meknouzi, Sereena Natoewal and Zeynep Gunduz) de drie verschillende religieuze groepen van Al-Andalus – Joden, Christenen en Moslims. De dames zitten samen rond het driehoekige schaakspel en spelen een spel dat niet gewonnen kan worden. Het eindigt in een remise.

al_andalus_schaakspel-by_siba_sahabi_photography_by_Arjan_Benning_2 - Gimmii
Al-Andalus_by_siba_sahabi_photography_by_Arjan_Benning_4 -Gimmii
al_andalus_chess-by_siba_sahabi_photography_by_Arjan_Benning_5 - Gimmii

 

al_andalus_schaakspel-Siba_sahabi_photography_by_Arjan_Benning_6 - Gimmii
al_andalus_by_siba_sahabi_photography_by_Arjan_Benning_low_res_7 al_andalus_by_siba_sahabi_photography_by_Arjan_Benning_low_res_8 al-andalus_by_siba_sahabi_photography_by_Arjan_Benning_low_res_9

Fotografie: Arjan Benning

Ook leuk om te lezen