5% korting op je eerste bestelling, schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief  ≫ Inschrijven

De Nederlandse ontwerpster Christien Meindertsma is bekend om haar bijzondere projecten. Denk aan PIG 05049, waar alle toepassingen van één enkel varken werden onderzocht. Maar dat je met vlas mooie dingen creëert, bewijst zij nu ook: theedoeken met luchtfoto´s die inzoomen op haar vlasakker, een lamp, een poef van vlastouw, een afbreekbare stoel geheel gemaakt van vlas en vlaspapier, om maar eens wat te noemen.

Goede match
Christien Meindertsma’s fascinatie voor vlas sluit goed aan bij de ideeën van het Zeeuws Museum en haar linnencollectie. Vlas wordt al eeuwenlang in Zeeland verbouwd en verwerkt. Een echt beeldbepalend cultuurgewas.

Dutch Design
Het vlasproject van Meindertsma (1980) begon met het inzaaien van een kavel (kavel GZ 59-west) in 2009. Om export van de oogst naar China te voorkomen koopt Meindertsma haar vlas op en laat het verwerken in het Zeeuws-Vlaamse Sluiskil. De lijnzaad die overblijft worden niet alleen opnieuw ingezaaid. Ze worden ook gebruikt in de broodjes die verkrijgbaar zijn in het Museumcafé tijdens de tentoonstelling.

Openheid
 Meindertsma brengt ook de processen volledig in kaart in ‘Vlas’: de verwerking van het vlas, de producten, de samenwerkingen, de kosten en de baten. Het inzichtelijk maken van haar werk is kenmerkend voor Meindertsma. Dit komt in de tentoonstelling op allerlei manieren tot uiting. Zelfs de presentatiekasten bestaan uit vlas. Tot 3 maart 2013 kun je nog genieten van haar expositie in het Zeeuws Museum.

 

Ook leuk om te lezen