5% korting op je eerste bestelling, schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief  ≫ Inschrijven

Cool Shelter terracotta met schubben op DDW

» Naar de shop

Een bezoek aan de Graduation Show van de Design Academy Eindhoven is altijd een van de hoogtepunten van de DDW. Franciska Meijers’ Cool Shelter viel mij tussen alle drukte toch meteen op. Franciska legde uit wat haar onderzoeksvraag was: Hoe kan ik een ruimte creëeren die op een natuurlijke wijze verkoeling biedt?

” Terracotta neemt water op als een spons en geeft koele lucht aan de omgeving. Deze fascinerende en eenvoudige functie is het basisprincipe van Cool Shelter geworden.” 

Cool shelter met 3 lagen terracotta

Met de constructie van drie verschillende lagen terracotta, van verschillende structuur en porositeit, wordt niet alleen koelte gecreëerd maar ook vastgehouden. De kleur van iedere laag correspondeert met haar porositeit.

Cool Shelter van Franciska Meijers DAE DDW2014

Mondjestextuur en glazuur

De mondjestextuur van de buitenlaag is afgeleid van de schubben van reptielen en vissen. De textuur verlengt het proces van wateropname. Hierdoor blijft de koelte langer in de terracotta muur aanwezig. Daarnaast weerkaatst het glazuur aaan de bovenzijde van de muur het zonlicht en dus warmte.

Duurzame klimaatbeheersing

“Het secure patroon van de binnenlaag is nadrukkelijk artificieel. Het donker gekleurde glazuur is glad, schoon en beschermd de klei. Deze laatste laag symboliseert en geeft koelte”, aldus Franciska Meijers. Het project is mede mogelijk gemaakt door Koninklijke Tichelaar Makkum. Wat ons betreft mooi onderzoek naar duurzame klimaatbeheersing gegoten in een hele aantrekkelijke vorm.

Cool Shelter Franciska Meijers Glazuur DAE DDW 2014
Cool Shelter klimaatcontrole graduation show DAE DDW foto Gimmii
Cool Shelter koelsysteem graduation show DAE DDW-foto Gimmii
Cool Shelter terracotta graduation show DAE DDW foto-Gimmii
Franciska Meijers Cool Shelter DAE DDW foto Corien Juffer Gimmii

Foto 1 t/m via Franciska Meijers, foto 4 t/m 8 Corien Juffer, Gimmii

Ook leuk om te lezen