Daybed voor moeder en vroeg geboren baby

» Naar de shop

Vorig jaar werd ik tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven positief verrast en ook zelfs diep geraakt door het prachtige ‘speelkleed’ – speciaal ontwikkeld voor slechtziende / blinde kindjes – ontworpen door (studente aan de Design Academy Eindhoven) Anke Verstappen. Ook dit jaar werd ik weer aangenaam verrast door een zeer bijzonder afstudeerproject, namelijk “Embrace”  van Ricky Kloosterman.

Onderzoek naar de behoeften van ouders

Ricky Kloosterman startte voor haar afstudeerproject Embrace een onderzoek naar de behoeften van de ouders met een te vroeg geboren kindje. Het verlangen om je kindje te mogen aaien en kussen, vermoeidheid van stress en alle slapeloze nachten, pijn van de bevalling, verdriet en ook angst om naar huis te gaan, zonder je baby’tje die in het ziekenhuis in de couveuse ligt en hópelijk snel en gezond met je mee naar huis kan… Ricky heeft alle verhalen van de ouders aangehoord en is aan de slag gegaan met als uitgangspunten: een comfortabel, rustig en privé plekje op de neonatologie afdeling waar moeder en kind samen kunnen doorbrengen.

Huid-op-huid contact

In het onderzoek van Ricky kwam ook naar voren dat huid-op-huid contact met de ouders/familie super belangrijk is, omdat dit het kindje rust geeft. De hartslag van het baby’tje wordt rustiger en de lichaamstemperatuur van ouder en kind worden onderling afgestemd en – wat ik zelf het allermooiste vind – de baby ontwikkeld oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Dit stofje zorgt voor een goede hechting tussen ouders en kind.

Ricky Kloosterman Embrace daybed

Embrace; een meubel dat je letterlijk omarmt

Het meubel Embrace, dat Ricky naar aanleiding van haar onderzoek heeft ontworpen, is letterlijk in de vorm van een ‘omarming’. Dankzij de hoge rug en zijkant biedt dit ‘daybed’ jou en je kindje privacy. Daarnaast zorgt de vorm van het meubel voor een intieme, knusse sfeer en een gevoel van geborgenheid. Embrace geeft ouders en kind de ruimte om écht samen te zijn, huid-op-huid contact te hebben en ondertussen – dankzij het comfort van het meubel – uit te rusten.

Aan alles is gedacht

Ook aan medische attributen en hygiëne is gedacht! Zo kunnen eventuele beademingsbuisjes achter de kussens, in een speciaal ontworpen gleuf, worden weggestopt.  De kussens zijn bekleed met een speciaal medisch verantwoord kunstleer die zorgen voor stabiliteit en warmte. Alle medische benodigdheden zijn bewust slim weggewerkt, zodat de nadruk volledig ligt op het contact tussen ouder en kind.

Sponsors en awards

Het prototype die te zien was tijdens de DDW is gebouwd in samenwerking met meubelmaker Wessel van Offeren en stoffeerder Geert Jacobs. Vyva Fabrics hebben Ricky gesponsord voor het textiel en Baars & Bloemhoff voor het plaatmateriaal. Ricky’s afstudeerproject is – naar mijn mening geheel terecht – genomineerd voor de Rene Smeets Award en de Keep an eye grant.

Embrace baby Ricky Kloosterman - Gimmii
Embrace daybed Ricky Kloosterman - Gimmii
DDW Ricky Kloosterman Embrace daybed - Gimmii
Ricky kloosterman embrace design academy eindhoven DDW designboom

Ook leuk om te lezen