5% korting op je eerste bestelling, schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief  ≫ Inschrijven

Groundfridge ondergrondse koelkast/wijnkelder van Weltevree

» Naar de shop

De Groundfridge is een autonoom opererende en actief gekoelde, ondergrondse kelder: een innovatieve versie van de traditionele kelder voor duurzame bedrijven en kosmopolieten met hun eigen moestuin en een zelfvoorzienend leven. De Groundfridge maakt gebruik van het isolerend vermogen van de grond en twee kleine ventilatoren om de lucht te circuleren en de koelere nachtlucht te inhaleren. Hierdoor kan de temperatuur in de Groundfridge het hele jaar stabiel en koel blijven – de perfecte temperatuur om bijvoorbeeld fruit, groenten en kaas op te slaan.

En omdat wijnen het best worden bewaard in een donkere, geurvrije omgeving waar de temperatuur stabiel is – een goede luchtvochtigheid en ventilatie zijn een absolute must – is hij ook ideaal als wijnkelder. Hatsikidee!

Groundfridge kopen

Weltevree is de Groundfridge nog aan het doorontwikkelen en zal in de toekomst te koop zijn. Je moet wel een beetje ruimte in je tuin of strand hebben, of sluit een deal met je kids en ruil de trampoline in.

Groundfridge Weltevree Groundfridge Weltevree Groundfridge Weltevree Groundfridge Weltevree

Werking

De lichtgewicht koelkelder is eenvoudig te vervoeren en bij het installeren is er – in tegenstelling tot een normale kelder – geen vergunning nodig. De Groundfridge wordt ingegraven en bedekt met de afgegraven aarde. Deze laag aarde van ongeveer 1 meter dik werkt zo isolerend dat de binnentemperatuur nauwelijks varieert. Daarnaast zorgt het grondwater, indien aanwezig, voor extra koeling.

Daarnaast lopen er twee luchtstromen. De eerste circuleert en koelt de lucht in de Groundfridge: de warme lucht in de bovenzijde van de Groundfridge wordt opgezogen en via de buis langs de buitenzijde naar het diepste punt geblazen om te koelen. Deze gekoelde lucht wordt de Groundfridge weer in geblazen. Dit systeem circuleert elk uur de volledige luchtinhoud. Een tweede ventilator is voor de ‘inhalatie’: deze haalt frisse lucht van buiten. Door digitale of analoge programmering van de ventilator kan deze ’s nachts koude lucht inhaleren en zo de Groundfridge actief koelen.

Groundfridge Weltevree Groundfridge Weltevree

12 koelkasten, minimum elektriciteit

De koelkelder heeft een totale inhoud van 7,85 m3: groot genoeg om in te staan – zelfs met 2 personen – en heeft een opslagcapaciteit van 3.000 liter. Dit komt overeen met de inhoud van 12 grote familie-koelkasten die 500 kg voedsel op kunnen slaan. Gemiddeld verbruiken 12 koelkasten samen zo’n 3.750 kWh per jaar, terwijl hij nauwelijks energie verbruikt – slechts 40 kWh per jaar voor de ventilatie.

Gebruik Groundfridge

De Groundfridge is ontwikkeld als een actief gekoelde kelder voor de opslag van wijn en voedsel: wortelgroenten, aardappelen, tomaten, aubergines, uien, pompoenen, koolsoorten en kazen zijn slechts enkele voorbeelden van producten die geschikt zijn om op te slaan. In de Groundfridge past de oogst van een 250 m2 moestuin – genoeg om zo’n 350 maaltijden te bereiden. De grootte maakt de koelkelder vooral handig voor mensen en bedrijven, restaurants of landeigenaren die zich bezighouden met het produceren en opslaan van grote hoeveelheden voedsel op een duurzame manier. Maar stadsboeren met een (gezamenlijke) moestuin zouden ook kunnen profiteren van deze manier van voedsel opslaan – en deze delen met hun buren of vrienden.

Groundfridge-weltevree-ondergrondse-koelkast

Pop-up kelder

Een traditionele kelder is een bouwstructuur – een vast onderdeel van je huis – terwijl de Groundfridge een product is en op elke manier en plek gebruikt kan worden. Ga je verhuizen? Neem ‘m dan gewoon mee! Voor het plaatsen zijn geen vergunningen nodig en er hoeft ook geen grond te worden afgevoerd, waardoor het een interessante is optie voor tijdelijke evenementen zoals een (food)festival of pop-up restaurant.

Off-grid

Omdat de Groundfridge nauwelijks stroom verbruikt – een klein zonnepaneel zou genoeg zijn – kan deze ook worden ingezet in ontwikkelingslanden of afgelegen, off-grid gebieden waar de waterdichte constructie de waardevolle oogst kan beschermen.

Ook leuk om te lezen