Ontvang direct 5% korting op je eerste aankoop, schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief  ≫ Inschrijven

Lightness in Lines van Studio WM

» Naar de shop

De komende tijd zal ik nog wel een paar keer teruggrijpen naar al het moois dat ik tijdens de 2011 editie van de Dutch Design Week in Eindhoven heb gezien. Vandaag is dat de Lightness in Lines collectie van Wendy&Maarten. En in het bijzonder de Easy Chair.

Flora & Fauna
Studio WM. is in 2010 opgericht door Wendy Legro (1984) en Maarten Collignon (1984) na hun studie aan de Design Academy Eindhoven. Het ontwerpersduo deelt een fascinatie voor flora en fauna en beoogt de logica van de natuur te vertalen naar alledaagse meubels en producten.

Tijdens de Dutch Design week presenteerden zij een serie lampen, stoelen, bijzettafels en een tafel. Licht en luchtig, in de breedste zin, staat daarbij centraal.

Draadframe
De Easy Chair trok om meerdere redenen mijn aandacht. De lijnvoering van het draadframe kan zich meten met de klassiekers als de DKR-5 Van Eames (Vitra) en de Bertoia serie (Knoll). De stoel voelt meteen goed en in de details zit ook direct de verrassing.

Het kussentje van de stoel is op een bijzondere manier tot stand gekomen. Bij het Textielmuseum Tilburg (Audax) hebben ze onder begeleiding van Jesse Asjes een 3D kussen gemaakt. Alles wordt in een keer gebreid. Het geheim zit hem in de samenstelling van de draden.

Sommige krimpen bij warmte meer dan andere. Zodra het kussen klaar is, gaat er een stoomstrijkijzer overheen en krimpen de draden op de gewenste plekken en ontstaat het vlakkenpatroon.

Zo kan het dat iets wat ambachtelijk oogt met moderne technieken worden gerealiseerd.

Mistlampen
Naast de stoel vind ik de lampen met de ‘mist’, Gradient Lamp Grapefruit, ook erg spannend. Met name de verhouding tussen het gedeelte dat een coating heeft gekregen ten opzichte van het transparante glas vind ik mooi. Het grootste gedeelte van de lamp gaat op in de omgeving. Licht en luchtig in optima forma.

Fotografie: Paul Schipper

 

Ook leuk om te lezen