Heb je een vraag? Dagelijks bereikbaar van ma t/m vr 08.00 – 22.00 uur en za-zo 09.00 – 17.00 uur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en profiteer direct van 5% korting op je eerste aankoop ≫ Inschrijven

Ontwerp van duizenden gelaatsschermen voor ziekenhuis

» Naar de shop

Ziekenhuizen kampen momenteel met een groot tekort aan beschermende materialen voor hun medewerkers. Daarom heeft het Rotterdamse productiebedrijf Snijlab op eigen initiatief een gelaatsscherm ontworpen, waarvan in ongekend korte tijd aanzienlijke aantallen geproduceerd kunnen worden. Binnen één week kon het Erasmus MC in Rotterdam er 5000 in gebruik nemen, inmiddels zijn er al 20.000 door het ziekenhuis afgenomen. Intussen schaalt Snijlab de productie op: met behulp van vrijwilligers weet het bedrijf 1000 schermen per dag te assembleren.

Ontwerp en productie

Het ontwerp bestaat uit een scherm van PET-plastic, dat met behulp van lasersnijders wordt uitgesneden, een hoofdband van POM en een sluiting van siliconen. Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met het Erasmus MC in Rotterdam, waar de vader van één van de medewerkers van Snijlab op de IC werkt. ‘Via dit contact konden we snel schakelen,’ aldus Christian Waber, oprichter van Snijlab. ‘In nauwe samenwerking zijn we tot een ontwerp gekomen dat goed beschermt, stevig en desinfecteerbaar is, niet snel kapot kan en bovendien geschikt is voor hergebruik.

’‘Totdat de grote bedrijven in China en het oostblok kunnen leveren, vullen wij het gat op.’ Christian Waber, Snijlab

Snijlab Gezichtsscherm

Ongekend snelle productie

Om snel veel schermen te kunnen produceren, zocht Snijlab vrijwilligers voor de assemblage. Na een oproep op social media meldden zich 150 vrijwilligers. ‘In het weekend is de productie opgestart, om op maandag direct 1000 stuks te kunnen leveren aan het ziekenhuis.’ De snelheid waarmee het Rotterdamse bedrijf de eerste lading schermen heeft weten te leveren is ongekend. De reguliere productieketens kwamen veel trager op gang. De bedrijven die wél snel kunnen opstarten, zoals 3D-printbedrijven, leveren geen grote aantallen af. ‘Een gelaatsscherm 3D-printen duurt zo’n twee
uur, terwijl onze schermen binnen de minuut klaar zijn,’ aldus Waber. Dus draait de productie bij Snijlab op volle toeren.

Ook geschikt voor thuiszorg

Snijlab is een bedrijf dat sinds 2010 Opereert vanuit de Rotterdamse Merwe-Vierhaven en de komende drie weken nog schermen zal maken voor ziekenhuizen. Ondertussen werkt het bedrijf eraan om hun gelaatsschermen gecertificeerd te krijgen voor gebruik in bijvoorbeeld de thuiszorg.

Snijlab Gezichtsscherm Corona

Ook leuk om te lezen