Ontvang direct 5% korting op je eerste aankoop, schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief  ≫ Inschrijven

Draagbare architectuur

» Naar de shop

Tijdens mijn tweede bezoek aan Eindhoven in het kader van de Dutch Design Week ontmoette ik schoenenontwerpster Anna Korshun. Net als in het sprookje trokken twee rode schoentjes in de etalage direct mijn aandacht.

De opengewerkte neus met de terugvallende strook is een geweldige vondst en ook haar andere modellen hebben een geraffineerdheid die me bijzonder aanspreekt.

Glueless
De schoenen van Anna worden volledig zonder lijm geproduceerd. Het geheel wordt met elkaar verbonden door het rubber dat de zool van de schoen vormt. Het bovendeel van de schoen heeft een “kliksysteem”. Zo kan je je eigen schoen samenstellen.

Anna zegt zelf over deze techniek: “In het proces om schoenen te maken wordt er ontzettend veel lijm gebruikt. Dit proces is ongezond voor de werknemers en dit is een mooi alternatief”.

Vacuümtafel
Naast dit kliksysteem gebruikt ze ook technieken uit de meubelindustrie om haar modellen vorm te geven. Zo dwingt ze het leer om een mal met een vacuümtafel waar meubelmakers een vacuümtafel gebruiken om complexe vormen te fineren met een dun laagje hout of HPL .

Anna droomde er van om architect te worden, maar werd verliefd op het ontwerpen van schoenen. Deze beide elementen zie je terug in haar werk en ik ben benieuwd naar het resultaat als zo ooit besluit een meubel te ontwerpen.

 

Ook leuk om te lezen