Ontvang direct 5% korting op je eerste aankoop, schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief  ≫ Inschrijven

Hedendaagse vertaling van borden uit Gouden eeuw

» Naar de shop

Hoe zet je porselein om in hout? Daar weet Fredrik Roijé wel raad mee. De Shades of plates is een vertaling van porselein borden uit de Gouden eeuw in hedendaagse houten borden met uitgefreesde gaatjes. Roijé heeft deze borden ontworpen op aanvraag van het Rijksmuseum.

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum vraagt namelijk af en toe designers iets te ontwerpen dat geïnspireerd is op hun collectie. En dat geeft spannende producten. Frederik Roijé koos voor servies uit de gouden eeuw als vertrekpunt. Door in het hout de afbeeldingen te vertalen in uitgefreesde gaatjes, ontstaat een hedendaagse vertaling van dit tafelwerk.

Frederik Roije SHADES OF PLATES OCTAGON-achthoek---Gimmii

Shades of plates

De combinatie van het uitgeboorde patroon met de dikke houten borden geeft een interessant spanningsveld. De gaatjes geven iets breekbaars aan de verder zo robuuste plakken hout. Frederik koos dus voor de afbeeldingen die op serviezen uit de porseleincollectie te zien zijn. De fragiele versieringen werden vertaald naar robuuste houten borden.

Houten borden

De houten borden die Roijé ontwierp zijn moderne versies van een broodplank. Het verwijst ergens naar de afkomst van de porseleinen borden waar Roije de gepointilleerde afbeeldingen op de Shades of Plates op baseerde. Denk maar aan de schilderijen van Breughel, waar grote broden worden geserveerd op houten planken.

Frederik-Roije-SHADES-OF-PLATES-OCTAGON-back-plate-cuttingboard---Gimmii Frederik-Roije-SHADES-OF-PLATES-OCTAGON-bord-snijplank---Gimmii Frederik-Roije-SHADES-OF-PLATES-OCTAGON-ontbijt-plank---Gimmii Frederik Roije Shades of plates presentationplatter---Gimmii Frederik Roije SHADES OF PLATES rond bord snijplank---Gimmii Frederik Roije SHADES OF PLATES rond snijplank---Gimmii Frederik-Roije-SHADES-OF-PLATES-round-bord---Gimmii Frederik-Roije-SHADES-OF-PLATES-round-bord-snijplank---Gimmii SHADES-OF-PLATES-rond-bord-Frederik-Roije---Gimmii SHADES OF PLATES ROUND back FrederikRoije---Gimmii

 

Ook leuk om te lezen