Vase #2 is de tweede vaas van Atelier GertJan uit een op architectuur geïnspireerde serie en nieuw gelanceerd in Ventura Lambrate, Milaan. De vaas is gemaakt van beton. Vaas nummer 2 eert het ontwerp en de vormen van Frank Lloyd Wright’s Guggenheim Museum in New York.

Architectonische Vase #2

Zijn liefde voor architectuur én bouwkundige achtergrond, brachten GertJan Soepenberg tot een serie vazen, gebaseerd op het werk van architecten die hij bewondert. Eerder creëerde Soepenberg Vase #1 geïnspireerd op het Braziliaanse ‘Palácio da Alvorada’, van architect Oscar Niemeyer. Blijf Gimmii Magazine volgen voor een apart item over die architectonische vaas. Hier krijgt Vase #2 zijn moment of fame…

Vase #2 GertJan Soepenberg

Guggenheim interieur vertaalt in vaas

Van het Guggenheim Museum in New York is het spiralende interieur natuurlijk de grote blikvanger. Atelier GertJan maakte een vertaalslag van dit interieur naar het exterieur van zijn vaas. Zelf zegt hij erover: ” De spiraal vorm binnenin het museum maakt het mogelijk voor bezoekers om de expositie als een vloeiend geheel te ervaren. De natuurlijke vorm faciliteert een transparant, open en begrijpelijke kijk op de kunst, omdat er geen afscheidingen zijn tussen de verschillende ruimtes. Het gebouw heeft, in mijn opinie, een treffende balans tussen vorm en functie met een interieurfocus. Ik zie hier enorme schoonheid in, die ik probeerde te belichamen in mijn werk…”

Zelfgebouwde rotatiegietmachine

Het productieproces van Vase #2 verdient aandacht op zich. De vaas wordt geproduceerd met een door Atelier GertJan zelfgebouwde rotatiegietmachine. Hierbij hanteert Soepenberg een industrieel proces, dat we normaal terugzien in de productie waarbij kunststoffen worden gebruikt. De holle vormen van de vaas kunnen op deze manier zo heel dun worden gemaakt. De binnenzijde van Vase #2 is bedekt met acrylhars en maakt hem waterdicht. 

N.B. Te koop in de Gimmii shop.

Vase #2 Atelier GertJan Sopenberg
Vase #2 background Vase #1 Atelier GertJan architecture
Vase #2 detail Atelier GertJan inspiratie Guggenheim

 

Vase #1 and Vase #2 GertJan Soepenberg architecture

Foto’s Atelier GertJan

Ook leuk om te lezen