Ontvang direct 5% korting op je eerste aankoop, schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief  ≫ Inschrijven

Het verwelkingsproces van een bloem op servies en vazen

» Naar de shop

Maarten Kolk (1980) en Guus Kusters (1979) studeerde cum laude af aan de Design Academy in Eindhoven – “Man and Leisure”. In 2009 besloten zij een samenwerking aan te gaan onder de naam: Studio Maarten Kolk & Guus Kusters. Maarten en Guus halen hun inspiratie uit onder andere de natuur, de kleuren en de geschiedenis. Dit duo presenteerde hun ontwerpen al op diverse plaatsen, waaronder het Zuiderzeemuseum in Eindhoven, Textielmuseum Tilburg, het Boijmans van Beuningen Museum in Rotterdam.

 Thomas Eyck

Thomas Eyck is sinds 2012, onder het merk “t.e”, dé exclusieve distributeur van de design producten van Koninklijke Tichelaar Makkum (1572). Koninklijke Tichelaar Makkum is het oudste bedrijf in Nederland en wereldwijd  een begrip op keramisch gebied.

Kolk kusters withering tableware vaas

Alles moet met zorg en liefde worden bedacht en geproduceerd

Thomas Eyck is altijd op zoek naar karakteristieke en exclusieve hedendaagse design producten voor in zijn collectie. Met veel zorg zoekt Thomas ontwerpers die vaardig en creatief zijn. Daarnaast richt hij zich volledig op het uitzoeken van de juiste materialen en de allerbeste ambachtslieden. Alles moet met zorg en liefde worden bedacht en geproduceerd.

“Withering Tableware”

Dit prachtige servies “Withering Tableware” is ontworpen door het creatieve duo Maarten en Guus voor de exclusieve collectie van Thomas Eyck. Naast dit servies zijn er ook prachtige vazen gemaakt in deze serie. Het wordt geproduceerd in Koninklijke Tichelaar Makkum. Traditioneel wordt de lak – met de hand – op het fijne porselein aangebracht, waardoor het een zeer arbeidsintensieve klus is en dus een dure ambacht. Voor dit ontwerp ontwikkelden Maarten en Guus binnen het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) een methode om de schildering in de mal aan te brengen. De decoratie kan hierdoor bij meerdere gietingen worden gebruikt.

Withering tableware karaffen

De schildering vervaagt

Doordat de gieting meerdere keren wordt gebruikt zal de gieting op het porselein elke keer iets vervagen. Dit zorgt voor een bijzondere en verfijnde kwaliteit. De doorontwikkeling en productie van het serviesgoed en de vazen werd uitgevoerd door Tichelaar, maar er werd zeer intensief samengewerkt tussen Koninklijke Tichelaar Makkum, Thomas Eyck en het duo Maarten en Guus.

Het verwelkingsproces van bloemen

Op het serviesgoed en de vazen zijn schilderingen van bloemen aangebracht. Zoals ik hierboven al schreef wordt de bloem bij iedere gieting iets vager. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke weergave van een verwelkende bloem.

Serviesgoed en vazen

Het serviesgoed bestaat uit borden, kommen, een beker, een karaf, een schaal en een serie vazen.

Thomas Eijk 155 d vaas
t.e. withering tableware vaas
Kolk Kusters vazen voor Thomas Eijk
Withering tableware Kolk Kuster
Withering tableware Servies en vazen van Thomas Eijk

 

Servies_withering_tableware_Kolk_Kuster_te

 

Ook leuk om te lezen