5% korting op je eerste bestelling, schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief  ≫ Inschrijven

De Duitse Annika Frye heeft zelf een rotatiegietmachine ontworpen om te experimenteren met het produceren van variatie in plaats van herhaling, dus geen massa productie. Het is geen Scandinavisch ontwerp, maar ik vond dit te geniaal om niet te melden.

De Machine
Ze heeft een serie gemaakt van rotatiegietproducten in een experimentele set-up. Hier heeft ze haar zelfgemaakte machine voor gebruikt, waardoor ze een unieke en gevarieerde reeks producten kon maken. De machine is meer dan alleen maar een hulpstuk. Ze heeft de machine zelf ontworpen door gebruik te maken van basiselementen van meubels zoals o.a. koperen fitting, multiplex en stalen buizen. De machine zelf is al een kunstwerk op zich!

Geometrische patronen
De mallen zijn gemaakt van simpele geometrische patronen. Allemaal bestaan ze uit een achthoekig raster waardoor ze ondanks hun unieke uiterlijk toch aan elkaar gerelateerd zijn. Het materiaal is een speciaal soort gips dat heel snel hard wordt, binnen 30 minuten. Ook heeft ze bij sommige producten houten onderdelen toegevoegd. Enkele holle objecten zijn opengesneden om zo een vaas, schaal of bak te maken. Op deze manier kan de onderkant en bovenkant van bijvoorbeeld een schaal uit dezelfde mal worden gemaakt. De binnenkant is afgewerkt met een laagje vernis.

Een schroef zorgt voor continue variabele snelheid.

De improvisatie machine en de geïmproviseerde producten zijn te zien tijdens de Istanbul Design Biënnale van 10 oktober tot 13 december 2012.

Ook leuk om te lezen