Ontvang direct 5% korting op je eerste aankoop, schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief  ≫ Inschrijven

Bijzonder wonen in een verbouwde kerk

» Naar de shop

In 1870 gaf het bestuur van de Oud Katholieke Parochiegemeenschap Utrecht de opdracht tot het bouwen van een kerk met pastorie. Architect Gerardus Gerritsen ‘klaarde de klus’ in ruim zeven maanden, voor een som van 25.481 florijnen. In 2009 werd de St. Jakobuskerk aan Bemuurde Weerd Oostzijde 56 in Utrecht onder architectuur verbouwd tot de prachtige moderne stadsvilla die het nu is: WoonkerkXL. En nu staat deze prachtige kerk te koop.

Onder architectuur
De huidige eigenaren zijn zeer zorgvuldig te werk gegaan bij de renovatie en verbouwing. Het gerenommeerde Utrechtse bureau ZECC Architecten verzorgde de transformatie van kerk naar woonhuis met veel gevoel voor licht, ruimte en functionaliteit.

Binnen
Het meubilair en de styling creëren een serene atmosfeer. Thomas Haukes van (Springers)wonen is hiervoor verantwoordelijk. Het resultaat is een aanvulling op het sterke ontwerp van de architect, waardoor een bijzonder prettige leefruimte met orgineel design is ontstaan. Bij het ontwerp is perfect rekening gehouden met de oorspronkelijke stijl, in de juiste verhoudingen.

Het oorspronkelijke schip (14 meter hoog) is indrukwekkend, maar door het uitgebalanceerde ontwerp van de binnekant voel je je op geen enkele plek klein en nietig. De soberheid die de St. Jakobus ten tijde van architect Gerardus Gerritsen kenmerkte, vormt ook vandaag de dag de kracht van dit monumentale pand.

Fotografen: Frank Hanswijk en Alex Vreeman

Achtergrond
Nederland kent honderden leegstaande kerken. omdat steeds minder mensen naar de kerk gaan. De kosten voor onderhoud zijn niet meer op te brengen. Een deel is inmiddels dan ook al gesloopt. Gelukkig komt slopen steeds minder voor, mede omdat de kerken vaak op de monumentenlijst staan. Herbestemming is vaak de enige manier om langdurige leegstand of sloop te voorkomen. Bij de herbestemming van de St. Jakobuskerk in Utrecht was het uitgangspunt om met minimale ingrepen een waardig monument te doen herleven.

De foto’s zijn mooi, maar om de beleving van WoonkerkXL écht te ervaren, nodigen de eigenaren geïnteresseerden van harte uit voor een bezichtiging. Thomas Haukes leidt je namens hen graag rond in de woonkerk en kan al je vragen beantwoorden.

Tip van de redactie: de vraagprijs is € 2.375.000,- k.k. dus breng voordat je gaat bezichtigen nog wel even een bezoekje aan je hypotheekspecialist.

Meer informatie:
Website: www.woonkerkxl.nl
Telefoon: +31 (0)6 53 67 19 14
E-mail: info@woonkerkxl.com
(avond-/weekendbezichtigingen mogelijk)

Ook leuk om te lezen