Ontvang direct 5% korting op je eerste aankoop, schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief  ≫ Inschrijven

Kleurrijk werk door Finse architecten in Cambodja

» Naar de shop

Het jonge Finse architectenduo Hilla Rudanko en Anssi Kankkunen heeft net deze Sra Pou Vocational School, een gebouw voor beroepsonderwijs in Cambodja, afgerond. Zij zijn verantwoordelijk voor de tekeningen, maar ook voor de gelden voor de realisatie en het projectmanagement tijdens de bouw.

Bijzonder is ook dat aan dit project geen enkel geprefabriceerd product of machine te pas kwam. De lokale bevolking kreeg training on the job en heeft volledig handmatig gebouwd, met lokale en natuurlijke materialen.

Geen woorden, maar vrolijke daden
Sra Pou wordt bewoond door mensen die begin 2010 uit de nabijgelegen stad Phnom Penh zijn gezet. Rudanko en Kankkunen zagen hoe erg het dorp infrastructuur, huisvesting en werkgelegenheid ontbeerde en zette hun concept voor deze school annex buurthuis om in daden.

Het is een gebouw geworden met 2 verdiepingen, zelf gemaakte rode stenen die de kleur van de omgeving reflecteren én muren met een gatenpatroon voor meer daglicht en natuurlijke ventilatie. De vrolijkste elementen zijn natuurlijk de vele kleurrijke deuren die geplaatst zijn om de zon buiten te houden, maar ook om het centrum uitnodigend te maken. Prachtig!

In de lift
Het gaat goed met de architecten. Ze hebben inmiddels hun eigen architectenbureau opgericht genaamd Architects Rudanko + Kankkunen, hetgeen weer een onderdeel is van het Finse Ukumbi. Wij wensen ze veel succes en kijken uit naar meer blije ontwerpen.

Ook leuk om te lezen