5% korting op je eerste bestelling, schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief  ≫ Inschrijven

Vintage, design of retail?

» Naar de shop

Al enige tijd zien we in navolging van de retrostijl van de jaren 60 en 70, ook vintage meubelen in de frivole stijl van de jaren 50 winnen aan populariteit. De ranke vorm, gewelfde belijning en niervormige tafelbladen laten degelijkheid en kwaliteit zien die de tand des tijds doorstaan.

Deze meubelen in de typische  jaren 50-stijl worden in de interieurelarij ook wel ‘ het nieuwe antiek’ genoemd. Steeds vaker bieden ‘verzamelaars’ hele collecties vintage meubelen aan, waarbij veel mensen zich achter het oor zullen krabben omdat ze de herinnering aan oma’s wansmaak van zich af moeten schudden.

(l) intage miniset; marktplaats (r)  SEVEN TABLE: Jean Marie massaud voor B&B italia

(l) Vintage miniset; marktplaats (m) SEVEN TABLE: Jean Marie massaud voor B&B italia (r) vintage naamloos model: marktplaats

De zichzelf respecterende kosmopoliet echter likt er zijn vingers bij af. Kijk naar fabriek.nl in Waalwijk. Voor exorbitante bedragen koop je daar dat unieke stoeltje al dan niet van vooraanstaand ontwerptalent van 60 jaar terug. En ook op internationale meubelbeurzen in Milaan en Parijs zie je dat steeds meer merken zich laten inspireren op design invloeden uit die tijd.

Voor grote labels als B&B Italia tekende Antonio Citterio een serie JJ chairs.

JJ CHAIRS, door Antonio Citterio voor B&B italia

JJ CHAIRS, door Antonio Citterio voor B&B italia

Cassina introduceerde een collectie kasten onder de naam RADAR Cupboards, die toch wel erg doen denken aan de typische jaren vijftig kasten van het Nederlandse Pastoe, in die tijd bekend om de buffetkasten op pootjes met schuifdeuren en minibar. Pastoe verdient zijn sporen tegenwoordig overigens nog steeds met een veel strakkere stijl. In het oude fabrieksgebouw van Pastoe aan de rand van het centrum in Utrecht biedt Toonkamer een permanente presentatie van de meest actuele collecties op het gebied van interieur en design.

(l) RADAR CUPBOARDS door Piero Lissoni voor Cassina (r) vintage pastoekast

(l) RADAR CUPBOARDS door Piero Lissoni voor Cassina (r) vintage pastoekast

Vitra introduceerde bijvoorbeeld ter gelegenheid van de 100e verjaardag van ontwerper George Nelsons in 2008 een gelimiteerde oplage van de Pretzel Chair een van zijn meesterwerken ontworpen in 1952. Voor al deze grote labels steeds weer ontwerpen met een duidelijke handtekening uit die tijd.

PRETZEL Chair door goearge Nelson: Vitra limited edition 2008

PRETZEL Chair door george Nelson: Vitra limited edition 2008

De echte snuffelaar onder ons weet dergelijke stoeltjes echter nog spotgoedkoop op de kop te tikken bij bovengenoemde oma, of in een kringloopwinkel buiten de stad. Maar ook lager in de markt vinden we dezelfde tendens. Zo lanceerde Ikea een vintage kast en krukje.

IKEA PS Krukje karljohan kast SINKA

(l) IKEA PS Krukje karljohan (r) kast SINKA

Dus ik zou zeggen, ga voor inspiratie naar über-hippe plekken en struin vervolgens je eigen zolder af of sla elders zelf je slag en maak je interieur uniek in fifties stijl!

Auteur: Cocoon Living

Ook leuk om te lezen